Tesatura este un produs textil rezultat din procesul de tesere cu razboaie de tesut si se realizeaza prin imbinarea a 2 fire( legatura “panza”cu 1fir in urzeala si 1fir in batatura) sau mai multe fire imbinate in diverse legaturi: atlas, diagonal, rips, panama, etc.

Cele mai des intalnite legaturi folosite la fabricarea tesaturile pentru productia lenjeriilor de pat sunt legatura “panza” pentru tesaturi ca Renforce, Percale si legatura “ atlas” pentru tesaturi ca Satin Plain(neted), Satin dungi, Satin Jaquard.

Tesaturile se clasifica dupa mai multe criterii, cele mai uzuale fiind:

 • compozitia fibrei folosita
 • desimea tesaturii
 • mod de finisare

Compozitia fibrei:

Fibrele pot fi:

 • naturale(vegetale sau animale): bumbac, in, bambus, lana,matase
 • sintetice : poliester, poliamida

Firele din care se fabrica tesaturile pot fi din fibre de acelasi tip sau din amestecuri de diverse fibre in diferite proportii, ex:

 • fire 100% fibre naturale: bumbac, in, bambus si vegetale:viscose
 • fire 100% sintetice: polyester, poliamida
 • amestecuri de fibre naturale: bumbac cu bambus, bumbac cu in
 • amestecuri de fibre natural si sintetice: bumbac cu polyester

Desimea tesaturii ( engl. Thread count TC) reprezinta numarul de fire în urzeală şi batatura dintr-o tesatura raportat la o anumita suprafata, de regula 10 cmp sau 1 inchp.

La fabricarea lenjeriilor de pat se utilizeaza, in mod frecvent, tesaturi cu urmatoarele desimi:

 • 57 fire/10cmp sau 145 fire/inchp ( Renforce foaie intinsa si creponat, Flanel)
 • 71 fire/10cmp sau 180 fire/inchp ( Percale)
 • 80 fire/10cmp sau 200fire/inchp (Percale, Satin)

In functie de calitatea si finetea firului folosit, se pot ajunge la desimi de 100-400 fire/10cmp 200-1000 fire/inchp rezultand tesaturi Satin de calitate inalta, foarte fine si cu un luciu si tuseu deosebite.

Mod de finisare sau prelucrare a tesaturii “crude”/bruta:

 • albire din care rezulta tesaturi albe
 • vopsire din care rezulta tesaturi vopsite intr-o culoare pe toata suprafata
 • imprimare din care rezulta tesaturi imprimate cu diverse desene

In procesul de finisare, tesaturile sunt tratate cu fixatori de culoare, emolienti.

Structura ţesăturii renforce

Tesatura Renforce este tesatura cea mai des intalnita in industria lenjeriei de pat, fiind varianta economica, este fabricata din fire 100% bumbac, are legatura panza cu un fir in urzeala si unul in batatura, desime de 57 fire/10cm sau 145 fire/inch.

Prelucrata corect, aceasta tesatura este rezistenta si usor de intretinut insa are suprafata mata.

In varianta creponata, aceasta tesatura este foarte practica, din masina de spalat la uscat si apoi direct pe pat, nefiind nevoie de calcare.

Tesatura Flanel este fabricata din fire 100% bumbac care, dupa tesere si finisare (albire, vopsire, imprimare) este supusa unui process de scamosare a fetei tesaturii pentru a se obtine o suprafata pufoasa si moale asemanatoare cu a catifelei.

Aceasta tesatura se foloseste indeosebi la fabricarea lenjeriilor de pat pentru sezonul toamna/ iarna, fiind foarte calduroasa.

Tesatura Percale este fabricata din fire 100% bumbac sau bumbac in amestec cu fire naturale sau sintetice in diferite proportii, are legatura panza cu un fir in urzeala si unul in batatura ca si Renforce insa are desime mai mare de la 71 fire/10cm (180 fire/inch) pana la 98 fire/10cm(250fire/inch) si fire mai fine rezultand o tesatura mai fina, mai compacta. Cu toate ca este o tesatura superioara, este mata nu are aspectul satinat si textura moale si fina ca cea a Satinului dar are stabilitate mare la spalare si este foarte rezistenta.

Tesatura Satin este fabricata din fire 100% bumbac, cu legatura atlas ce foloseste 5 fire pe o schema specifica de tesere, fire fine pieptanate, din fibre lungi de bumbac ceea ce ii confera calitati deosebite: aspect lucios ca de matase, suprafata fina, textura moale si totodata rezistenta, stabilitate mare la spalare si pastrarea calitatilor in timp.

Cu cat firele folosite la teserea Satinului sunt mai subtiri, cu atat desimea este mai mare iar aspectul si finetea tesaturii sunt de inalta calitate putand egala tesatura de matase.

Satinul poate fi tesut ca foaie intinsa (neted), cu dungi, patrate sau alte modele Jaquard.

De regula, tesatura Satin se vopseste si imprima cu coloranti organici, foarte rezistenti si care isi pastreaza intensitatea chiar si dupa multiple spalari.

Consimțământ pentru cookie-uri